
"Als Napoleon de slag bij Waterloo niet had verloren...
Dan waren wij nu geen molenaars op de
molen 'De 4 Winden' te Rotterdam"
Omdat onze bet. bet. overgrootvader Cornelis gedurende de Franse tijd (rond 1800) patriot was, werd hij, toen de Prins van Oranje terug kwam uit Engeland (l'histoire se répète) van zijn ambten ontzet (hij was wat "hoogs" bij de Regering) en ook zijn nakomelingen mochten "ten eeuwigen dagen" geen wereldlijke ambten vervullen.
Hij kocht voor zijn zoon Kornelis ( 04.05.1794 - 04.12.1876) in 1818 de molen van Goidschalxoord - nu Heinenoord in de Hoeksche Waard.
Arie (02.12.1852 - 28.01.1910) legde een stoommachine naast de windmolen om bij windstille dagen te kunnen draaien. Hij kocht in 1874, 500 genummerde en gedateerde linnen bloemzakken (één van deze zakken is nog in ons bezit) en ging bloem en meel malen voor de bakkers.
Arie (28.06.1872 - 10.10.1933) maalde volkoren tarwemeel voor Rotterdam en reed dagelijks met een span grote Belgische paarden van de molen in Goidschalxoord naar de Rotterdamse Bakkers. Hij huurde in 1930 de molen "de Noord" te Rotterdam die door toedoen van wethouder Verhoeff was gespaard voor de slopers (de mokers en andere werktuigen stonden al onder in de molen). Molen “de Noord” is afgebrand op 28 juli 1954.
Gerrit (08.03.1918 - 04.04.2000) heeft na de brand van de molen "de Noord" te Rotterdam de molen "de Walvisch" te Schiedam ingericht voor bloem- en volkoren tarwemeel maalderij. Er zijn 3 koppel Franse molenstenen, silo's, graanreinigingsmachines, builen en een automatische inrichting voor het maken van "3 Kleur Grutterij" kant en klaar bakmixen.
Leen Arie (geb. 1956 in molen "de Walvisch"). Is sinds 1968 in molen "De Walvisch" werkzaam; de molen heeft een pneumatische inrichting geplaatst om gedurende windstille dagen te kunnen malen. Meestal draaien de windsteen en de motorsteen tegelijk in een grote voorraadbunker (mengketel). Ook de automatische verpakkingsmachine voor de bakmixen is volop in bedrijf. Ook onder in de molen is een leuke molenwinkel voor de verkoop van de molenprodukten en bakmixen.
Dit alles komt tot een treurig eind met de fatale molenbrand in de nacht van 14 Februari 1996. De tweede die Gerrit meemaakt. Tijdelijk wordt er een onderkomen gevonden in buurmolen ‘de 3 Koornbloemen' ook in Schiedam.
Omdat de opbouw van molen "De Walvisch" toch wel erg lang duurt wordt er besloten om het hele bedrijf te verhuizen en in te gaan richten in molen ‘De 4 Winden" in Rotterdam-Terbregge.
Schiedam wordt helaas vaarwel gezegd en we keren weer terug in Rotterdam. Inmiddels is alles weer volop in werking. De machines werken weer, de windmolen werkt volop mee (hulde aan de gemeente Rotterdam en de molenmakers van de "restauratiewerkplaats Schiedam") en onderin de molen "De Vier Winden" is weer een molenwinkel aanwezig waar alles om zelf te bakken wordt verkocht.