Basis recept voor brood bakken in de machine
Omdat er zoveel verschillende machines zijn met verschillende maten is het moeilijk om een standaard recept te maken. Maar u kunt dit recept altijd naar verhouding aanpassen.
De ingrediënten voor een basis recept zijn:
300-335 ml. lauw water
9 gram zout (2/3 maatdopje)
10 gram boter of flinke theelepel olie
500 gram meel of bloem (of gemengd)
5 gram droge bakkersgist (1 maatdopje)
1 theelepel suiker of honing
Werkwijze:
Doe het water altijd als eerste in uw broodmachineblik, dan mengt het beter.
Voeg vervolgens het zout en een klontje boter of olie toe.
Hierna 500 gram meel of bloem of een mix hiervan
Als laatste gaat er gist en suiker bij.
U kunt nu uw broodbakmachine aanzetten, controleer gerust tussendoor of het brood vochtig genoeg is.
Brood extra’s zoals zonnebloempitten, vlokken enz. kunnen als extra bijgevoegd worden, het gewicht van de overige ingrediënten blijft hetzelfde. U kunt max. 100 gram extra toevoegen, maar let uiteraard wel op de vochtigheid. Als u meer dan 100 gram toevoegt zult u ook meer gist nodig hebben.
Als u wit brood bakt dan is het erg lekker om melk te gebruiken i.p.v. water.
Voor een hartig brood met zongedroogde tomaten en olijven kunt u bijvoorbeeld tomaten sap gebruiken om een hartig brood te bakken.
500 gram ~ Ideaal voor het bestuiven van uw rijsmandjes, stokbrood of onder de pizza. Maar ook om een ‘tijgerpapje’ mee te maken.