Gekookt roggebrood

Ingrediënten:
4 gram zout
250 gram roggemeel
140 ml heet water
1 lepel stroop (bv. Appelstroop)
evt. zonnebloempitten of zadenmix (max. 100 gram) voor meer ‘bite’ in het roggebrood

Schone witte keukendoek of kaasdoek
2 stukjes stevig touw/garen
-
Voor een vruchtenroggebrood:
250 gram gedroogde vruchten en/of noten extra toevoegen. Cranberry-notenmix van de Lidl is een aanrader.

Werkwijze:

  • Zet als eerst een grote pan met ruim water op het fornuis en breng dit aan de kook.

  • Vermeng in een kom het meel met zout en stroop en voeg het water met scheuten voorzichtig toe terwijl je roert.

  • Kneed daarna tot het een stevig deeg is.

  • Vorm er een rol van met een dikte van 5 á 6 cm. Zorg ervoor dat de lengte van de je brood nog wel ‘liggend’ in de pan past.

  • Wikkel het in de keukendoek en bind dit dicht aan beide zijden.

  • Leg het brood in het kokende water in de pan zodat het kan rond draaien.

  • Vervolgens draai je de warmte wat terug, zo tegen de kook aan.

  • Laat je roggebrood ongeveer 3 uur zachtjes koken, controleer tussendoor even of er nog genoeg water is.

  • Je kan voelen of het brood klaar én gaar is, omdat hij dan stevig is als je erin knijpt.

  • Til het brood voorzichtig uit de pan en haal het brood dan meteen uit de doek.

  • Laat het brood in de oven drogen, het buitenlaagje is nu nog vochtig en plakkerig. Dit doe je in 20 minuten op 100 ºC (hetelucht 90 ºC). Tussendoor eventjes keren. Nu zal het roggebrood ook bruin worden.

TIP: Dit brood kan je het beste in plastic in de koelkast bewaren. Omdat hij vochtiger is, wil hij anders sneller schimmelen dan dat je brood misschien op gaat. Invriezen is helaas geen optie, hij barst tijdens het invriezen.

Print Friendly and PDF

Volgende
Volgende

Zadencrackers