Fries Suikerbrood
Ingrediënten:
500 gram ongebleekte tarwebloem
300 ml water of melk
10 gram zout
1 theelepel suiker
1 theelepel kaneel
25 gram zachte roomboter
25 gr. verse gist of 5,5 gr. gedroogde gist
250 gram suikerbroodchips P5
Werkwijze:
Los 25 gram verse gist op in 300 ml lauw (handwarm) water of melk óf als u gedroogde gist gebruikt weegt u deze af bij de overige ingrediënten.
Weeg nu de bloem, zachte boter, kaneel, zout en de suiker af. Voeg dit toe aan de kom met het water/melk.
Ook de suikerbroodchips weegt u af, maar deze zet u nog even apart.
Begin met het roeren van het deeg en ga vervolgens door met flink kneden.
Als u een mooi soepel deeg heeft kunt u de suikerchips toevoegen. Vervolgens goed kneden tot ze allemaal redelijk verdeeld zijn.
Zet het deeg gedurende 45 minuten op een warm plekje (ca. 30 °C) om te laten rijzen. (Een mooi plekje is de oven op 50 °C verwarm, maar nu uitgezet.)
Als het eenmaal heeft gerezen, kunt u het uitdrukken op een ingevet werkblad en vormen naar het blik. Éxtra lekker als je het blik hebt ingevet en bestrooid met suiker, hierdoor wordt het extra plakkend.
Zet het deeg nu gedurende 1 uur weer weg om te laten rijzen.
Bak het brood in ca. 30 minuten op 225 °C.
Tijdens het bakken eventueel afdekken met zilverfolie om een te bruine korst te voorkomen.
Het brood is gaar als het hol klinkt als u er opklopt.
Voor een mooie bruine korst bestrijken met water zodra het brood uit de oven komt.
TIP: Suikerbroodchips zijn een soort klontjes suiker die speciaal worden vervaardigd voor suikerbrood. In receptenboeken staat voor suikerbrood vaak opgegeven 'suikerklontjes'. Dit wordt een grote teleurstelling want deze smelten helemaal weg.
100 gram
Twee soorten gemalen kaneel. Cassia en Ceylon.